enraizando / finding our roots

Nosso projeto nasceu de duas vontades: a necessidade de enraizamento cultural e a vontade de conhecer uma realidade fora da cidade grande.

Rosa Shoel mora há 10 anos em Toronto, Canadá. Estudou Permacultura, morou em fazendas orgânicas, viajou por Ontário, America Central, EUA e Cuba para aprender diferentes técnicas orgânicas de cultivo. Rosa considera-se uma defensora da alimentação saudável e sustentável dentro de um consumo consciente.

Hoje trabalha em Feiras Orgânicas pela cidade vendendo tapioca. Após um ano, Rosa sentiu necessidade de viajar pelo Brasil para se reconectar com sua cultura e aprender mais sobre o cultivo e manejo da mandioca.

Raquel Dabarra é formada em História, Jornalismo e Cinema Documentário. Após alguns anos trabalhando como editora de video no Rio de Janeiro, decidiu morar em Toronto para estudar nutrição holística. Cansada de passar seus dias diante de um computador, resolveu descobrir o mundo fora da cidade grande e Toronto foi a porta de entrada para experiências em fazendas orgânicas. Comprou uma camera e decidiu registrar o novo mundo que se abria.

Foi do encontro dessas vontades e o interesse por culturas alimentares que DOZERO e ENRAIZANDO surgiram. Rosa fez contato com uma comunidade no interior da Chapada Diamantina e partimos com duas mochilas, uma câmera semi-profissional e um microfone de 40 dólares. Foram 3 meses rodando a Chapada Diamantina. Muito perrengue, muitas alegrias, muitas aventuras.

Conhecemos pessoas maravilhosas e tivemos experiências fantásticas, mas foi na chegada no Campo Redondo que o coração bateu forte. Comunidade, cultura e sustentabilidade foi o que encontramos por lá. Comunidade local junto com pessoas de diferentes nacionalidades dividindo o mesmo espaço e unificadas por uma cultura ancestral: a mandioca.

Assim como encontramos uma forte relação humana e social na comunidade do Campo Redondo, vivenciamos a mesma experiência na finalização do projeto em Toronto. Nosso filme não teria sido concluído sem a ajuda dos amigos. Agradecemos a cada um pelo seu suporte, carinho e apoio. Esse projeto é de todos os envolvidos: um projeto comunitário.

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FINDING OUR ROOTS: community, culture, and sustainability

Our project was born with two desires at heart: to take root in a new culture and to experience reality outside of the big metropolis.

Rosa Shoel has been living in Toronto, Canada for more than 10 years. Well-studied in permaculture, she has lived on organic farms, which have spirited her journeys through Ontario, Central America, The United States, and Cuba. In each of these “glocalized” organic farms, she has learned new cultivation techniques. Rosa considers herself a defender of healthy and sustainable nutrition and a conscious consumer.

Today she works at Organic Markets around the city selling tapioca. After a year, she felt a calling to travel to Brazil to reconnect to her cultural roots and learn more about the cultivation of the manioc or cassava plant- the plant from which tapioca is made.

Raquel Dabarra is a graduate in historia, journalism and cinematographic documentary. After several years of working as a video editor in Rio de Janeiro, she decided to move to Toronto to study holistic nutrition. Tired of spending her days in front of a computer monitor, she discovered a world beyond the big city, and Toronto introduced her to organic farming experiences. She bought a camera and started recording these experiences in her new world.

It was the meeting point of these desires and cultural interests from which DOZERO and ENRAIZANDO emerged. Rosa contacted a community deep inside the Chapada Diamantina, a breathtaking national park in Bahia, Brazil, and with this contact they took flight with their backpacks, a semi-professional camera, and a forty-buck microphone. For three months, they rode around the Chapada Diamantina and discovered happiness, adventure, but most of all themselves.

We met amazing people and had fantastic experiences, but it was our arrival at Campo Redondo when our hearts skipped a beat. We found community, culture and sustainability. It is a local community, consisting of various nationalities while transcending national borders, sharing the same space and united by the same cultural traditions – manioc or cassava.

This is how we fostered a strong bond with Campo Redondo, reliving this experience and finalizing this project in Toronto. Our film would never be possible without a little help from our friends. We thank each and every one of them for their support and encouragement. This project is for all those involved. It is a community project.